Er zijn genoeg oplossingen om te voorkomen dat de aarde met meer dan 1,5 graad opwarmt, maar die moeten dan wel onmiddellijk en grootschalig worden ingezet. Zo niet, dan raakt dat 1,5-gradendoel definitief uit het zicht.

Dat staat in een nieuw rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Gisteren kwam het nieuwe rapport van het klimaatpanel van de VN uit. Met heftige conclusies en aanbevelingen.

Dit rapport is het laatste in een reeks van drie, die het IPCC eens in de zeven à acht jaar uitbrengt. De rapporten vormen de basis voor al het klimaatbeleid van regeringen wereldwijd.

In het rapport staat dat de uitstoot in 2030 gehalveerd kan zijn. Energiehoogleraar Kornelis Blok, een van de vijf Nederlandse auteurs die meewerkten aan het rapport, somt vijf maatregelen op die ertoe kunnen leiden dat de uitstoot de komende jaren snel naar beneden kan: nog meer inzetten op zonne- en windenergie, meer energiebesparing, stoppen met ontbossing en de uitstoot van methaan snel terugdringen. Samen met nog andere maatregelen kan de uitstoot in 2030 al met meer dan de helft worden teruggebracht, zegt hij.

Ook innovatie en gedrag komen uitgebreid aan bod. Heleen de Coninck van de TU Eindhoven: 'Nieuw in dit rapport is dat het de mogelijkheden schetst om de ernstigste klimaatverandering nog te voorkomen: mogelijkheden in gedragsverandering, politieke actie, innovatie en internationale samenwerking, bijvoorbeeld op het gebied van financiering en investeringen.'


https://lnkd.in/eJYVbnaM