Opinie


Emilio Marin

Managing Director BP Refinery Rotterdam 

1. Een raffinaderij voorziet ons van nuttige dagelijkse producten zoals brandstoffen en andere (half) fabricaten zoals kunststoffen maar is ook belastend voor het milieu. Hoe helpt H-vision u bij het realiseren van uw doelstellingen om het milieu minder te belasten?

bp heeft een duidelijke ambitie uitgesproken om vóór 2050 CO2 neutraal te zijn, en dat geldt natuurlijk ook voor onze raffinaderij in de Europoort. Wij beschouwen onszelf als deel van de oplossing door samen met andere partijen de mogelijkheden te onderzoeken om o.a. energieverbruik te verminderen en alternatieve brandstoffen te ontwikkelen. H-vision is een onderdeel van een pallet aan toepassingen die ons zal helpen om geen CO2 meer uit te stoten in 2050. Door schone, blauwe waterstof als vervanging te gebruiken voor het traditionele raffinaderijgas in onze fornuizen, kunnen we ons uitstoot met meer dan de helft verminderen.

2. Waarom gelooft u in het project H-vision Rotterdam?

Rotterdam staat bekend om het ‘aanpakken’ en het realiseren van projecten waar anderen wellicht aarzelen. Wij hebben daar overigens alle partijen voor nodig: overheid, het Havenbedrijf Rotterdam en andere belangrijke spelers binnen ons industriegebied. Het versterkt uiteindelijk de concurrentiepositie van Rotterdam en die van ons!

3. Staat groene energie niet haaks op de fossiele industrie als een raffinaderij? 

Oh nee, totaal niet. In de afgelopen jaren heeft onze industrie al aangetoond projecten uit te voeren die het energieverbruik verminderen en ook de uitstoot reduceren. De focus ligt, naast veiligheid, meer dan ooit op het vernieuwen van ons energiesysteem voor mens en planeet. bp maar ook de andere deelnemende partijen zijn zeer enthousiast en zien de noodzaak. En een CO2 neutrale raffinaderij... Hoe mooi zou dat zijn?

Emilio Marin


feike-groen-verloop.jpg
Feikje Wittermans
Vopak - BD Manager New Energies

Wat is jouw connectie met het project H-vision?

In de werkgroep infrastructuur ontwikkelen we de pijpleidingen die tussen de verschillende productie-units en de gebruikers nodig zijn. Ik leid deze werkgroep, waarin we aan drie type leidingen werken.  Lees meer...

bianca-groen-verloop.jpg
Bianca Boverhoff
H-vision - Projectleider Stakeholder Engagement

Wat is het belang van stakeholder engagement?

Stakeholder engagement is een proactieve aanpak gebaseerd op oprechte interesse in de belangen van alle stakeholders inclusief de eigen belangen. Het zorgt voor een vroege, proactieve en constructieve dialoog met relevante stakeholders.  Lees meer...