Opinie


Douwe Blacquière

Government Affairs Manager bp Nederland

1. Je hebt de overstap gemaakt van RWE naar bp. Wat is jouw opdracht nu en wat maakt dat je deze keuze hebt gemaakt? 

De belangrijkste reden voor mij om bij bp aan de slag te gaan met de ‘Netzero’ ambitie, is de uitdaging om van bp een klimaatneutraal bedrijf te maken. De Netzero ambitie van bp vraagt om een vertienvoudiging van onze duurzame energieproductie, nog voor 2030. Een grote uitdaging voor een bedrijf dat nu nog bekend staat om olie, gas en tankstations. De activiteiten in duurzame energie, waterstof en elektrisch vervoer moeten dus flink gaan groeien. In mijn rol als government affairs manager ga ik in gesprek met de overheid, milieuorganisaties en bedrijven om er voor te zorgen dat we onze groene ambities in Nederland zo snel mogelijk kunnen realiseren.

2. Welke bp initiatieven inspireren jou om elke dag een bijdrage te leveren aan de transitie? 

Het is intrigerend om te werken aan verduurzaming van industrie. Het is nóg complexer dan de elektriciteitssector: qua techniek, concurrentie, maar zeker ook qua beleid: veel hangt af van wat er in Brussel besloten wordt. Er liggen grote kansen met waterstof, elektrificatie en met duurzame energie. Al zijn er ook nog flinke uitdagingen, met name als het om snelheid gaat. Van buitenaf lijkt het vaak simpel, maar hoe verder je inzoomt hoe complexer de transitie in de industrie eigenlijk is. Daarnaast merk ik veel enthousiasme voor de Netzero koers bij mijn collega’s. Er zijn nieuwe mensen aangetrokken om er een succes van te maken. Dat inspireert enorm. En wat mij opviel in de afgelopen maanden is dat er in de industrie een positievere grondhouding is dan enkele jaren geleden; in plaats van de aloude reflex dat er niets of weinig kan, kijkt men wat er wél zou kunnen en wat daar voor nodig zou zijn. Daar kom je volgens mij ook veel verder mee.

3. Hoe kijk jij aan tegen misverstanden over bp in de energietransitie en H-vision en hoe ga jij hier mee om in je werk? 

Het grootste misverstand is dat bp een bedrijf is dat alleen geïnteresseerd is in fossiele energie. Dat beeld is niet snel te veranderen, maar het kan wel.  Neem chemiebedrijf DSM; dat was ooit een ‘kolenbedrijf’ maar nu een innovatief chemiebedrijf. Hopelijk kunnen we een soortgelijke verandering bij bp sneller voor elkaar krijgen. Dat betekent vooral ook dat we moeten laten zien dat we investeren in verduurzaming – ook hier in Nederland. En daarnaast ook vertellen wat we doen en gaan doen, goed luisteren en openstaan voor kritiek. Voor H-vision zal ik proberen om ingewikkelde dingen simpel uit te leggen en er voor te zorgen dat het overheidsbeleid goed en duidelijk genoeg is om de investering tijdig rond te krijgen. Volgens mij moeten we ons ook niet teveel laten afleiden, want je kunt niet alle misverstanden uit de weg ruimen.

Douwe Blacquière                                                      


coby-groen-verloop.jpg
Coby van der Linde
Instutuut Clingendael - Director Energy Program

Hoe kijk je aan tegen de ontwikkeling van een waterstofeconomie?

Het ontwikkelen van een waterstofeconomie is essentieel om de klimaatdoelen te realiseren. Dat lukt niet zomaar. We moeten hiervoor hele nieuwe waardeketens ontwikkelen en de ontwikkeling van de nieuwe systemen is zeer kostbaar.
Lees meer...

groen-verloop-emilio.jpg
Emilio Marin
BP - Managing Director BP Refinery Rotterdam

Staat groene energie niet haaks op de fossiele industrie als een raffinaderij?

Oh nee, totaal niet. In de afgelopen jaren heeft onze industrie al aangetoond projecten uit te voeren die het energieverbruik verminderen en ook de uitstoot reduceren. De focus ligt, naast veiligheid, meer dan ooit op het vernieuwen van ons energiesysteem voor mens en planeet.  Lees meer...